За липсата на сблъсък, политическата отговорност, корупцията и вота

Коментар на Валентина Войкова и Андон Балтаков

11.07.2021 | 21:22 Редактор: Юлия Христова

Изборният ден - доколко политическите послания успяха да стигнат до избирателите?

"Бих определила избирателната активност като достатъчно висока, нямаше никакъв диалог", каза в Изборното студио на Bulgaria ON AIR журналистът Валентинa Войковa и добави: "В крайна сметка вероятно машинният вот е хубаво нещо, но трябва да имаш право на избор все пак".

"Не говорим дори за лидерски дебат. Огромният въпрос е защо се случи така. Тревожното е, че живеем в парламентарна република. Всички лидери преди тези избори заявиха, че няма да поемат политическата отговорност", подчерта тя. 

По думите ѝ има интересни пренареждания в изборния ден.

"Не ни е страх да говорим, но сякаш на българина му се иска да не си дава зор. Не знам защо свикнахме да казваме, че всички политици са маскари, а в крайна сметка ние ги избираме. Ние ги сме тези, които ги контролираме. Срамувам се от всичко, което се случи в предишния парламент. Трябва да си даваме усилие да контролираме политиците", посочи Войкова.

Според нея хората са се изморили и чакат решения, вдигат се цени, не ни чакат лесни времена. 

"Ако сега избраните политици, не успеят да съставят правителство, реалните проблеми остават. Младите ще гласуват в България, но амбициите им са живеят в чужбина", заяви още Войкова

"Липсата на послание към българското общество за това какво означава промяната е основен фактор за числото 29% активност в 17:00 ч. На миналите избори по това време избирателната активност е била около 40%. По отношение на машинния вот - създаде се негативна кампания", каза за Bulgаria ON AIR директорът на БНР Андон Балтаков.

"Единствената ключова дума беше промяна, но не стана ясно каква всъщност. Нямаше сблъсък. Едно нещо обединява хората зад граница, с които съм се срещал - вътрешна, сърдечна носталгия към миналото. Защо България и българите да няма право да живеят по нормален начин като хората на Запад?! Там се спазват правилата. Няма държава без корупция, но там няма толкова дълбоко покваряване", посочи той.

Балтаков е на мнение, че у нас има дълбока липса на политическа култура. 

"Това, което видяхме през последната година и половина при политиците - изказът е притъпен, принизен. Това е неуважение към хората. За мен принизяването на диалога е притеснителен. Повтаряме онова, което Вазов е описал преди 125 г. Народът даде сигнал, че не бива да се продължава по този начин. Основното нещо, за което човек избира живот зад граница, е да има предвидимост", заяви директорът на БНР. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК