Застаряваща нация с голяма смъртност: България обезлюдява, малко нашенци се връщат от чужбина

"Северозападният район е с най-голямо обезлюдяване на населението", посочи гл ас. д-р Александра Равначка

11.07.2021 | 09:17 Редактор: Жаклина Иванова

Избори на фона на демографска криза. Какви са икономическите и социалните отражение на вота върху населението? Какво ще върне хората в малките населени места?

"Ковид-19 кризата върна за малко българите в България. В момента отново голяма част от тях се връщат на работните си места в чужбина", заяви пред Bulgaria ON AIR гл. ас. д-р Александра Равначка от Националния институт по геофизика, геодезия и география – БАН.

Тя посочи, че процесът на връщане не е приключил и че ще продължи, но с по-малки темпове. Според нея много малка част от българите ще се връщат- това ще бъдат предимно българи, които са в  по-големите възрастови групи и желаят да имат спокойни дни.

Равначка обясни, че северозападният район е с най-голямо обезлюдяване на населението и с най-неблагоприятни тенденции по отношение на раждаемостта, смъртността и застаряването.

"Този процес на застаряването разширява своя обхват и се прехвърля към Северна-Централна България", уточни още тя и каза, че причините са комплексни, а това, което е необходимо,  е политика, насочена към населението.
 
По думите ѝ голяма част от населението, което живее в големите градове, предпочита да живее в околностите.

"Застаряваща нация с висока смъртност - пример е 2020 година. Смъртността нараства драстично спрямо 2019 г. През последните години смъртността нараства. Влияние оказва и ковид кризата. Тенденциите към застаряване на населението ще продължат", категорична е Равначка.

Експертът е на мнение, че демографската политика не е самостоятелна, тя рефлектира върху всички останали сфери на нашия живот. По думите ѝ миграцията ще продължава и все повече хора от малките населени места ще отиват към по-големите градове.

"Необходима е целенасочена регионална политика на държавата. Провеждането на икономически, социални и демографски мерки", посочи още тя и добави, че трябва да се създадат условия на живот на тези хора, връщайки ги в малките населени места - да имат сигурност, доходи, работа, благоприятни условия за отглеждане на деца.

Изборният ден започна. Как протича гласуването в малките населени места?

"Общо за общината право на глас имат близо 48 000, за общинския център Димитровград са близо 36 000. 91 са секциите на територията на общината", каза кметът на Димитровград Иво Димов.

Той обясни, че изборният ден е започнал нормално и всички секции са отворили навреме.

"На територията на общината от тези 91 секции в 15 ще се гласува без машини. Това са секции, които са под 300 души. Само в 2 секции, които са с по-голям брой гласоподаватели, ще има по две машини", заяви Димов и добави, че по това време избирателната активност е ниска.

По думите му целият здравен протокол се спазва, извършена е и дезинфекция навсякъде.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 2 години
Това е нормален процес, който се обсъжда от край време.. Сигнализирай за неуместен коментар