Актьорите избират: Политиците са се страхували от театъра, а сега не им дреме

Филип Аврамов: Ще ми се да променим статуквото, усещам само обезверяване

08.07.2021 | 14:50 Редактор: Тодор Петров

Броени дни преди вота в неделя, социолозите прогнозират лек спад в избирателната активност спрямо редовните избори на 4 април. Въпреки това, голяма част от хората са решени да гласуват. Труден или лесен ще бъде изборът на артистите?

Големанов. Министър-председател в Царска България, грандоман, властолюбец, общественик, отдал се на луксозен живот и далавери. Герой не в живота, а на театралната сцена от далечната 1927 година до днес. Ст. Л. Костов пише пиесата по повод събитията от 1919 г., когато за кратко време се сменят четири правителства. 

В неговата кожа влиза Христо Гърбов. Той смята, че Големанов все още е жив не само на театралната сцена, но и на политическата. 

"Политиците са се страхували от театъра, когато излиза "Големанов". А сега въобще не им дреме", категоричен е Гърбов.

Сега той ще влезе в ролята не на политик, а на избирател.

"Трябва да има върховенство на закона, за мен това е смисълът на демокрацията и на промяната", посочи актьорът.

Колегата му Филип Аврамов също ще направи своя избор.

"Ще ми се да се промени статуквото - нещата, които всички знаем. Ще ми се да се промени отношението към хората на културата, малко от малко", сподели Аврамов. 

Въпреки тежките времена за артистите, театърът остава най-сигурното и топло убежище за тях, където времето сякаш е спряло. 

"Театърът е без закони. Театърът си е на старите постановления, както от социализма. Като се почне от това, че бюджетът за култура е най-ниският, дори сме по-зле от Севера Македония", каза още Христо Гърбов. 

"Уважението към тази институция култура го срещам повече по народните маси, отколкото в политиката на България", отбеляза Аврамов.

Действителността е трудна за преглъщане, казват артистите, а изборите през годините са се превърнали в кръговрат. 

"Идват едни други хора и започват коренно различна политика, която няма нищо общо с нищо друго. Само и само, защото са обещали нещо, което не могат да изпълнят", смята Аврамов. 

И за да не живеем живота си сякаш е епизод пореден от един и същи филм, както и да не припознаваме Големанов сред настоящите политици, хората на изкуството призовават да гласуваме.

"От 30 години демокрация усещам само обезверяване и масово отказване на хора да проявят своя вот или просто да изразят някаква позиция. Хора, то от вас зависи", подчерта Филип Аврамов. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК