Българи ще гласуват и от екзотични острови, не е ясно колко устройства ще са нужни

Провеждането на изборите зад граница ще струва на държавата 6,5 млн. лв.

21.06.2021 | 18:56 Редактор: Жаклина Иванова

ЦИК ще закупи допълнително 1637 машини за гласуване. Очаква се устройствата да пристигнат у нас до края на седмицата. И на тези избори ще бъдат разкрити секции в различни екзотични държави като Доминиканската република. Увеличава се броят на секциите зад граница, както и проблемите и предизвикателствата при организацията на вота в чужбина. Основното притеснение е насочено към машините за гласуване. Все още не ясно колко устройства ще трябва да се изпратят зад граница.

"В някой държави такива електронни устройства се задържат малко повече. И тогава може да имаме притеснения, че някоя държава може да забави доставката на съответната машина навреме", каза постоянният секретар и председател на работна група "Избори" Иван Кондов.

Притеснения имат и сънародниците ни във Великобритания, където броят на секциите за гласуване е 4 пъти повече в сравнение с изборите през април. 

До края на седмицата ЦИК трябва да закупи допълнително 1637 машини за гласуване. Обявена е нова обществена поръчка с пряко договаряне. 

"Изпълнител на поръчката ще бъде "Информационно обслужване". Утре ги каним на преговори, договорът ще бъде подписан може би също утре. Машините трябва да пристигнат в страната до края на седмицата, тъй като устройствата се намират в Нидерландия. В момента, в който определим секциите и броя на машините, те ще инсталират този софтуер на устройствата, които ще бъдат предадени на външно министерство от склада, в който се намират машините", обясни говорителят на ЦИК Росица Матева.

И на тези избори ще можем да отидем до урните за гласуване на доста екзотични места. Оказва се, че голям брой секции ще бъдат разкрити и по гръцките острови, където традиционно българите прекарват лятната си почивка. 

"Ще открием секции на някои гръцки острови. Най-екзотичното място е Доминиканската република, където имам 40 заявления. Това ни затруднява, защото трябва да изпратим членове на ЦИК, което е сериозна логистична задача", добави Кондов. 

Провеждането на изборите зад граница ще струва на държавата 6,5 млн. лв.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК