Ячев, "Българските патриоти": Трябва да има правителство със стабилна парламентарна подкрепа

"Имам сериозни резерви към едно бъдещо сътрудничество с ГЕРБ", заяви той

16.06.2021 | 21:45 Редактор: Жаклина Иванова

Парламентарен пъзел: Има ли варианти за съставяне на правителство след вота? Каква е оценката на дейността на кабинета до момента? Кои са основните цели и задачи пред "Българските патриоти"?

"Категорично трябва да има правителство, което да бъде облечено в правомощия, да има дълъг хоризонт на действие, да има стабилна парламентарна подкрепа, за да може държавата да се върне към нормалния си ред и бизнесът да работи нормално, администрацията да поеме дъх и да изпълнява функции те си без страх от реваншизъм, разчистване на сметки", заяви Борис Ячев от "Българските патриоти" пред "Денят ON AIR".

Относно това дали "Българските патриоти" ще прескочат бариерата от 4 %, той е категоричен, че това не подлежи на дебат.

"Никой не го поставя под въпрос. С акта на обединение и формиране на коалиция "Българските патриоти", трите формации - ВМРО, "ВОЛЯ", НФСБ дадоха заявка за едно стабилно присъствие в следващото Народно събрание", коментира още Ячев. 

Той е категоричен, че обществото има нужда от една стабилна патриотична зряла формация, която да наложи дебат, разум и спокойствие.

"В следващия парламент, зависи кои от партиите ще бъдат облечени в доверието на избирателите, добре е мнозинството да бъде дясноцентристко. Нашето намерение е да се позиционираме в центъра", каза още Ячев пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че от "Българските патриоти" никога не биха си партнирали с ДПС.

"Имам сериозни резерви към едно бъдещо сътрудничество с ГЕРБ. Редица наши полезни инициативи на патриотичните формации в 44-ото НС не видяха бял свят, бяха спъвани от ГЕБР - къде заради политически егоизъм, къде заради някакво съобразяване с обществено мнение", добави Ячев. 

По думите му, част от сериозните реформи, които е трябвало да се случат в държавата, не са се случили заради колебанията на ГЕРБ и по-точно на лидера на партията. 

В действията на служебния кабинет, Ячев отбеляза, че вижда реваншизъм.

"Служебният кабинет има една-единствена роля - да подготви безпрепятственото и прозрачно провеждане на парламентарните избори", каза той и добави, че подготовката за изборите на служебния кабинет се е свела до чистки и махането на едни хора и назначаването на нови. 

"Това, което ние трябва да направим в следващото НС - съставяне на мнозинство, съставяне на работещо правителство и започване на активна законодателна дейност", категоричен е Ячев.

Относно целите на "Българските патриоти" в следващия парламент, той информира, че имат десет цели, около които са се обединили, както и че това ще бъде основата на тяхната законодателна програма.

"Бихме си партнирали с тези партии, които припознаят тази обща програма или припознаят поне част от нея", добави още Ячев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК