fallback

Пловдивски кошмар на изборите: Колабиращи членове на комисии без храна, вода и ток

Едва стоим, бяхме затворени като кучета, споделят хората

05.04.2021 | 13:49 Автор: Жаклина Иванова

Председателите на секционните избирателни комисии прекараха цяла нощ в залата в Пловдив. Играта на нерви започва малко след полунощ. Равносметката от 12-часовия маратон при предаването на изборните протоколи в града е умора, глад, студ, липса на ток и изтощение. 

Малцина бяха късметлиите, които си тръгнаха малко след като пристигнаха. 

Часове по-късно ситуацията изглеждаше различно. Чакащите станаха хиляди, а процедурата по предаване на изборните книжа започна да буксува. Това създаде напрежение сред хората, които бяха принудени да прекарат нощта гладни, уморени и премръзнали.

За капак токът спря за няколко часа и това допълнително изнерви членовете на комисиите. Петима души колабираха в залата и бяха откарани в болница с линейка. 

"Над 1200 човека бяхме, много правостоящи. Няма да говоря за епидемичната обстановка", коментираха част от потърпевшите.

"Кой организъм може да издържи да работи 26 или 28 часа? Едва стоим, повечето хора искат да им повтарят бюлетините, някои искат даже да ги запалят само и само да ни се разреши да си тръгнем . Едва стоим, без право да напуснем", оплака се един от мъжете.

Утрото завари хората далеч от надеждата, че скоро ще се приберат у дома. 

Причина за бавното отчитане на изборните книжа е сложният протокол на вота. 

"В протоколите се допускат много грешки, липсваше дори страница", сподели председателят на РИК Илиян Иванов. 

Той е подал сигнал до областната администрация на Пловдив за лошите условия, при които комисиите чакат реда си. Отговор няма.

Голяма част от хората са категорични, че не биха участвали отново в Изборен процес. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
fallback