Ще доведе ли до промяна очертаващият се пъстър парламент?

Коментар на политолога Цветанка Андреева и политическия експерт Нидал Алгафари

04.04.2021 | 22:25 Редактор: Жаклина Иванова

Какво да очакваме от новия парламент? Какви са стъпките, които трябва да предприемем, за да достигнем така желаната промяна?

"Това е много чакан вот. За него беше настоявано дори да се случи като предсрочен. Един от основните белези на тези избори е, че бяха редовни. Вотът е чакан заради така желаната промяна. Вече е ясно, че всички я искат", заяви политологът Цветанка Андреева в студиото на Bulgaria ON AIR. 

По думите ѝ ще станем свидетели на идеята за промяна, а не толкова, че ще се роди конкретна промяна. Тя е категорична, че пъстрият резултат на тези избори ще покаже, че промяна не може да се роди сега, промяната може да се конструира.

"Ще запомним кампанията с това, че беше извънредна, в пандемия. С това, че политическите субекти на политическия пазар не успаха да използват всички инструменти, на които бяха свикнали - митинги, концерти. Тази кампания премина вяло, без никакви дебати", коментира политическият PR и експерт Нидал Алгафари.

Според него няма печеливш или губещ, всички са пред равни условия. 

"Специално в Турция вотът винаги е значим по един особено силен начин за един от политическите субекти. Често пъти, когато пристигне вотът от Турция, се променят значително съотношенията между участниците. В останалата част извън България вотът е емблематичен", добави Андреева. 

И двамата гости са категорични, че ако нещо е белязало тази политическа кампания, то това определено е Ковид-19, както и че пандемията променя политическата философия и ще се отрази на изборите. 

"Ако искат да премахнат просто един човек, който е на власт, това не е промяна. За да има промяна трябва да имаш ясна програма - политически, социална", категоричен е Нидал Алгафари

"Голямото предизвикателство е дали ще позволим на популизма да стане определящото при една коалиция, или на крайния национализъм, или на левичарството или ще се запази някакъв баланс", каза Андреева.

Тя е категорична, че за първи път популизмът ще присъства толкова силно в българския парламент.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК