Изборните нарушения: Заплахи, хулиганство и облага срещу гласуване

Прокуратурата образува 33 досъдебни производства и 445 преписки

04.04.2021 | 17:15 Редактор: Здравко Черкезов
Изборните нарушения: Заплахи, хулиганство и облага срещу гласуване

445 преписки и 33 досъдебни производства за изборни нарушения са образувани от началото на предизборната кампания до 13.00 часа днес, съобщиха от прокуратурата.

Те съдържат данни и доказателства за предлагане на имотни облаги, с цел гласуване за определен кандидат, политическа партия или коалиция, за повреждане на имущество на политически партии и агитационни материали, както и за отправяне на заплахи и извършени хулигански действия.

В изборния ден са образувани и две бързи досъдебни производства спрямо лица за опит за упражняване правото на глас с неистински документи за самоличност и фалшиви удостоверения за гласуване.

Спрямо застъпник на една политическа партия е образувано досъдебно производство за извършени хулигански действия.

В апелативен район София има образувани 15 досъдебни производства, в Пловдив - 8; във Варна - 2; в Бургас - 1; във Велико Търново - 7. Повдигнати са обвинения на 11 души, а трима са били оставени от съда за постоянно в ареста.

Задържано е лице, издирвано с червена бюлетина на "Интерпол" от властите в Индонезия за "пране на пари" и използване на чужд платежен инструмент чрез скимиращо устройство.

Задържаният е предлагал имотна облага срещу гласуване за определена политическа партия. При претърсвания са били открити и иззети агитационни материали на политическа партия, списъци с имена на застъпници, дискове и компютърна периферия, свързана с изборния процес.

Установени са били още четирима души, съпричастни към престъпната дейност.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК