Психолог: Оправдание е да не се отиде до урните заради страх от заразяване

Ако младите днес не отидат да гласуват, утре няма да имат право да претендират, посочи Младен Владимиров

04.04.2021 | 08:40 Редактор: Юлия Христова

Гласуването и страхът от коронавируса - ще отидем ли до урните в условията на пандемия?

През последните години страхът ни водеше до изборите, все нещо отвън ни стимулираше. Тази година се вгледахме повече в нещата вътре в държавата. Това каза в Изборното студио на Bulgaria ON AIR психологът Младен Владимиров.

По думите му в кризата искаме да знаем кой ни говори. Повечето партии пък разбрали, че ще трябва да покажат една личност, едно лице. 

"Хората ще отидат да гласуват, много хора мечтаят да станат политици - може би е реакция от Ковид пандемията. И такъв тип отражения имаме. Има хора, които след абитуриенския си бал са готови за парламентарната зала", подчерта Владимиров.

Според него е налично профанизирано говорене. 

"Има хора, които са с по-оптимистична нагласа, които ще си кажат, че искат промяна. Но има и такива, които комформистки ще си кажат, че дадена партия е наложена и ще отидат до урните, мислейки, че нямат избор", обясни събеседникът.

От думите му стана ясно, че когато искаш права, трябва да имаш и отговорности. Да не се отиде до урните заради страх от заразяване било оправдание.

"Да покажем, че тази пандемия успя да ни събуди като народ. Трябва да се опитаме да си изберем човек, когото да овластим. Един лидер не може да взема самостоятелни решения. Имаше страшно много послания. За да може да се чуят рационално посланията, доста хора се насочиха към социалните медии в дните на кампания. Младите, които искат да са социално активни, ако днес не отидат да гласуват, утре няма да имат право да претендират за молове и прочие", подчерта психологът.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК