Избори 2021: За каква държава ще гласуват абитуриентите?

Говорят ученици от столичните 51 СОУ "Елисавета Багряна" и 127 СУ "Иван Н. Денкоглу"

02.04.2021 | 14:18 Редактор: Здравко Черкезов

За каква държава ще гласуват тези, които имат право да упражнят правото си на вот за първи път и какви трябва да бъдат народните представители в новия парламент?

Венцислава и Анджела са съученички в 12 клас в столичното 51 СОУ "Елисавета Багряна". И двете ще продължат своето обучение в България, затова са твърдо решени тази година за първи път да упражнят правото си на глас. 

"Смятам , че това е задължение на всеки човек, който е навършил пълнолетие и след като вече сме гласували имаме право да критикуваме, ако нещо не ни харесва", подчерта Анджела.

"Искам едно по-светло бъдеще за себе си и семейството ми , защото имаме нужда от това", посочи Венцислава.

Същото ще направят Любов, Памела и Ния от 127 СУ "Иван Н. Денкоглу". Целта – да видят България по-зелена, по-светла и по-социално ориентирана. 

"Аз бих желала да има по-добро социално развитие, да има зелена икономика и би трябвало да бъдем по-обединени, за да има това развитие", каза Ния 

"Аз смятам да се занимавам с Европеистика. Искам да представлявам България в Европа, следователно смятам, че ако държавата бъде социално по-оправена всичко ще бъде наред и ще има какво да се представи", сподели Любов.
 
"Би било хубаво, ако наистина мнозинството това, което иска се случи, да няма протести. Те се случват, защото има недоволство", отбеляза Памела.

Най-важното според трите зрелостнички е новите депутати да чуват гласа на народа. 

"Смятам, че наистина трябва да бъдат в ползва на своите граждани. Да се изслушва нашия глас, да поработим заедно всички обединени върху идеите на младите и на по-възрастните, защото и те са част от обществото", настоя Ния 

Ученици и студенти от редовно обучение могат да гласуват в града, в който учат, ако е различен от населеното място по лична карта. Те трябва да носят със себе си ученическа или студентска книжка. А на място в избирателната секция ще подпишат декларация, че не са гласували и няма да гласувате на друго място.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК