Избори 2021: Гласуването с машина е лесно и за възрастните

ЦИК демонстрира как работи новият избирателен метод

30.03.2021 | 17:44 Редактор: Никола Симеонов

Как да гласуваме с машина на изборите в неделя - от обществения съвет към ЦИК направиха поредна демонстрация как работят машините за гласуване, за да помогнат на по-възрастните избиратели.

Гласуването с машина на изборите отнема средно около 1 минута. Оказва се, че новата технология не е сложна и за по-възрастните. 

"На мен ми се стори много лесно, a аз съм на 75 - за младите ще е по-лесно", споделя Пепа Николова.

Ако гласуваме с машина в неделя, трябва да поискаме от членовете на СИК специална магнитна карта, с която да се активира устройството. 

"Плюсовете са, че всеки като пипне машината се вижда колко е лесно", заяви Румена Дечева от обществен съвет към ЦИК.

Машината не запазва нашия глас и така се изключват хипотезите за вмешателство в изборите, допълват от обществения съвет към ЦИК. Ползите от електронния вот ще бъдат и за председателите на СИК. 

"Аз лично като председател даже ще направя всичко възможно да направя повече хора да гласуват с машина. Ако им се обясни правилно, това са 3-4 бутона", каза председателят на изборна секция Борислав Василев.

Въпреки недоволството и исканията за нов изборен протокол, от ЦИК вече обявиха, че материалите са отпечатани и промяна няма как да има. Утре се очаква от административно обслужване да оповестят какви са данните след направената от тях проверка на машините за гласуване.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК