ЦИК няма да преназначава съставите на секционните избирателни комисии зад граница

Проведени са консултации с политическите партии, които са направили своите предложения

29.03.2021 | 17:44 Редактор: Юлия Христова

Централната избирателна комисия няма да преназначава съставите на секционните избирателни комисии зад граница. Това заяви говорителят на комисията и допълни - ЦИК е спазила закона за назначаването на членовете.

От 10 години Емилия Михайлова живее в Германия. През всичките години е била член на СИК и е помагала за провеждането на изборите зад граница. Тази година обаче ще отиде до урната за гласуване като редови избирател, а не като член на изборна комисия. Причината по думите ѝ, местата са запълнени от напълно непознати кандидати, които са партийно обвързани. 

"В минали избори МВнР изпраща само 1 човек като наблюдател, а всички други са местни хора. Ние мислим, че тези хора ще бъдат от други места наоколо", разказа Емилия Михайлова. 

Въз основа на подадените жалби и сигнали отговорът на ЦИК не закъсня:

"Обяснявам, че сме изпълнили закона точно така както е предписан. Ако партиите предложат много членове ние изпълняваме това от партиите. Ако останат незаети места правото на МВнР е да предложи, по точно на консулите е да дадат предложения които ние изпълняваме. Навсякъде където е имало възможност са назначавани лица от местните общности, само че тяхното не е приоритетно."

Освен от Германия жалби за подмяна на членове на СИК има и от Кипър и Испания. Основните притеснения на сънародниците ни зад граница са насочени и към подготовката на тези нови членове на комисии.

"Тук във Юурт няма консулство. И за всичко сме се погрижили сами. Като започнем от помещението. За да намерим помещение тук, идва ролята на българо-немските дружества. Говорителят на ЦИК каза, че тепърва ще обучават комисията. За 3-4 дни ще ги обучат. Ние се събираме предварително изчитаме и ако има нещо го обсъждаме за да сме подготвени в изборния ден", сподели още Емилия Михайлова.

Проведени са консултации с политическите партии, които са направили своите предложения за съставите. Незаетите бройки се назначават по предложение на Министерството на външните работи.

От външно министерство уточниха, че 2507 души са заети с изборите зад граница. Като 160 ще бъдат командировани от България. Повод за това станаха сигнали на наши сънародници, че на места ЦИК не е одобрила предложения състав, и ще назначи партийни представители.

Говорителят на комисията Димитър Димитров коментира, че жалби постъпват предимно от Кипър и Испания, и от няколко секции в Германия.

"Притеснението, че тези хора никой не ги познава, за първи път се явяват като членове на комисии, те не са познати в нашата общност", посочиха част от имащите право на вот зад граница.

Вижте повече в репортажа ни по темата.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК