Една актриса с име на цвете и нрав на таралеж: Цветана Гълъбова пред "Умно село"

Филмът "Цветя и гълъби" запечатва спомена за ексцентричната личност на Цветана

05.06.2022 | 20:45 Редактор: Ваня Кузманова

Една актриса с име на цвете и нрав на таралеж - Цветана Гълъбова. Филмът "Цветя и гълъби" запечатва спомена за ексцентричната личност на Цветана, спътница в живота на двама талантливи мъже - Методи Андонов и Петър Слабаков. Филмът е поредният от галерията портрети, оставащ като единствен документ за житието на хора, които вече не са между нас и за местата, обитавани от тях, обгърнати от бурена на излинялата памет.

Разходката на камерата из двора в севлиевското с. Бериево документира един живот, който в залеза си се случва сред природата. От своето малко царство Цеца и Слабака следят случващото се в света, тренират острото си чувство за справедливост, спомнят си, търсят смисъла на съществуването. 

Първата телевизионна говорителка в България Цветана Гълъбова има какво да си спомня. Тя е била 36 години на сцена, от тях 30 на сцената на Сатиричния театър, 24 години с Методи Андонов и 25 с Петър Слабаков. Цветана си ги спомня емоционално, с остър език, често хапливо. Постоянните ѝ слушатели и опоненти са равностойният ѝ по конфликтност Слабаков, 3 кучета, 20-тина кокошки, 2 петела и котката Бела, цветята, дърветата и зеленчуковата градина.

Някога любимият артист и приятел на Цветана Гълъбова Георги Парцалев я нарекъл "полковник" и прякорът на самонадеяната и своенравна актриса остава до края на живота ѝ, през който тя не спира да воюва за "своята армия", да раздава команди и справедливост. Пряма, с остър език, безпощадна към околните и към себе си, Цветана пише на ръка своите прелюбопитни спомени в поредица от тефтери. Надява се тези, които ги прочетат, да не я съдят - такава е нейната гледна точка към събитията и хората, нейната истина, зад която тя застава с цялата си личност. 

Не е съгласна обаче с определението, че "нравът ѝ не е цвете". 

"Има всякакви цветя, не само красиви - има бодливи, има отровни. Аз съм един хубав магарешки бодил, много полезен, ако има кой да го употребява", заявява актрисата. 

Гледайте целия филм във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК