"Умно село" съживява паметта за ярката личност на Златина Тодева

"Мама Злата и философският куфар" съхранява уникален архив с легендарната кино и театрална актриса

06.03.2022 | 20:53 Редактор: Жаклина Иванова

Тези дни се навършиха 95 години от рождението на Златина Тодева - или просто мама Злата, както я нарича с любов целокупното артистично съсловие. Тя остава в историята на българската култура освен със своите над 200 роли в театъра и киното, а и с това, че в последния период от живота си  има смелостта да експериментира във всички форми на изкуството.

Един от върховете в късната ѝ кариера е легендарният моноспектакъл "Забравените от небето". Камерата на "Умно село" е запечатала и съхранила паметта за представлението, което години наред изпълва докрай салона на театър 199 и оставя безмълвни и възхитени неговите зрители.

В епизода  "Мама Злата и философският куфар", като човек на предизвикателствата, актрисата приема ролята на "магьосница", преминаваща в различни измерения, предложена ѝ от авторите на филма Мария Касимова и Владимир Люцканов. И тук, и "отвъд", тя открива отново собствената си самота. Но както само тя умее, прави това с ведрост, изпълва със съдържание прекараното сама със себе си време, оставайки пределно откровена и в изкуството, и в живота.

Гледайте целия филм във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК