"Умно село" си спомни за театралната легенда Юлия Огнянова

27.02.2022 | 20:07 Редактор: Тодор Петров

Филмът "За Юлия и нейната странна компания" от художествено-документалната поредица "Умно село" запечатва образа на легендарния театрален режисьор Юлия Огнянова.

"Лесно е да се каже Юлия Огнянова, но е трудно да се обясни", споделя самият Ицко Финци, гласът зад кадър в този опит да бъде поне щрихиран образът на една уникална фигура в българския културен пейзаж. 

"Защото Юлия – това са всичките нейни "деца", нейните над 100 театрални представления, нейните ученици. Юлия е въздухът на театъра, неговата душа, Юлия е завещанието към човеците да потърсят и извадят на бял свят доброто, което носи всеки у себе си", допълва той. 

Филмът е рядка възможност да се чуе Юлия Огнянова от първо лице, защото приживе тя избягва да се появява пред камера. Ала пред камерата на поредицата, добила кураж от компанията около себе си – режисьорите Теди Москов и Сашо Морфов, Юлия си спомня за славните години, когато е създател и част от легендата Театър "АБ" в Бургас и за трънливия път на безкомпромисния творец. 

Театралният режисьор не пропуска и да даде пътьом по някой и друг урок на любимите си ученици и дори да ги смъмри с любов. 

Гледайте целия филм във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК