„Биохрониката” на Стефан Цанев в „Умно село“ – тази неделя от 19:30 часа по Bulgaria ON AIR

По повод предстоящия 85-ти рожден ден на най-четения „съвременен класик” Bulgaria ON AIR ще излъчи епизода „Носете си новите дрехи” от поредицата „Умно село“

10.06.2021 | 15:51
„Биохрониката” на Стефан Цанев в „Умно село“ – тази неделя от 19:30 часа по Bulgaria ON AIR

„Носете си новите дрехи, момчета” - написаните още през 1974 думи стихове се превърнаха в граждански манифест. Цялото творчество на Стефан Цанев кипи от прозрения, метафори, но и мрачни предупреждения за бъдещето, които, уви, междувременно се сбъдваха. По повод предстоящия 85-ти рожден ден тази неделя, на 13 юни от 19:30 часа, Bulgaria ON AIR ще излъчи епизода на поредицата „Умно село“, посветен на него.

Екипът на „Умно село” ще тръгне заедно с героя си „из мъглата на годините”, за да направи разходка из една много дълга и наситена с безброй напрегнати сюжети, интересни срещи, лични и творчески катарзиси, безкрайно любопитна житейска хроника. Пред камерата зрителите ще видят личност, поддържаща неизменно висока гражданска и човешка температура. С вълнение героят ще сподели съкровени преживявания, за които никога преди и след това не е говорил.

За цензурата и автоцензурата, за опитите да те счупят, за илюзиите, за любовта, актрисите, годините в театъра, за младите години в Русия и „заточението” в Пловдив с незабравимите срещи с необикновени личности…

Той ще ни разкаже още за българската съдба, за спасението на душите, за това как се познава поетът, за илюзиите, за детството и старостта – гледайте и слушайте безпощадно точните думи на поета в епизода „Носете си новите дрехи” тази неделя от 19:30 часа по Bulgaria ON AIR.

Към титулярния екип на поредицата в този филм се присъединява режисьорът Димитър Сарджев, с роля в него участва популярният журналист, сценарист и тв водещ Димитър Стоянович.