Иван Русев пред "Умно село“: Скулптурата е нещо като северните ширини

В навечерието на 24 май Bulgaria ON AIR представя най-талантливото поколение художници във филма "Каменоделецът”

23.05.2021 | 20:30 Редактор: Юлия Христова

Никой не може да каже колко тона мрамор е прехвърлил Иван Русев, за да създаде заедно със съмишленици и последователи уникалния скулптурен град, разпрострял се в надхълмието на Илинденци. А биографията му, измерена в тонове камък, би звучала така: 7 тона в Япония, 13 - в Индия, 30 в Австрия; 330 -  само в Рупите и т.н. Големият скулптор е основен герой в епизода от документалната поредица "Умно село“ по Bulgaria ON AIR.

"Човек се ражда с определени качества, а после Господ го хвърля в "северните ширини”. Скулптурата е нещо като северните ширини”, споделя неуморният творец, който преди четвърт век се "вкопчва” в скалата над живописното село в община Струмяни и я преобръща, за да й вдъхне нов живот през изкуството си.

В Мраморния град на Арт Център "Илинденци”, пред камерата на документалната поредица "Умно село” се събира кръг от приятели. Свързва ги не просто принадлежността към едно поколение, но и вкусът към свободата - в творчеството и живота.

Емил Попов, Станислав Памукчиев, Милко Божков, Зиятин Нуриев, Стефан Лютаков и Ивайло Мирчев са част от участниците във великолепната „игра” да създадеш град, където не съществува такъв – при това Град на Изкуството.

В тази прекрасна компания протича действието на филма, начело с главния герой, в който ще стане дума още за пътеките, превръщащи се в Път, от който няма мърдане. За душата на камъка, за яките родови корени, за магическите изгреви и залези над древните скали в подножието на Пирин, за Реката на 60 милиона години.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК