Money.bg

Събота от 16:30 часа
още

Горанов: Фискалната ни политика не отговаря на целите за Еврозоната

Становището на МВФ за състоянието на българските публични финанси е критично, заяви бившият финансов министър

27.04.2024 | 16:32 Редактор: Йоана Великова

В предаването "Money.bg" бившият финансов министър Владислав Горанов коментира темите за финансовата рамка на държавата и за влизането на България в Еврозоната. 

"Преди време направих заключението, че Асен Василев не е съставил и не е изпълнил нито един бюджет. За добро или за лошо и сега така ще се случи. Лошото е, че през всичките тези години нямаше нито един политик, който да носи отговорност за фискалната политика на държавата и да пази фиска от парламента. Даже понякога, докато управляваше Асен Василев, се налагаше парламентът да пази фиска от финансовия министър, в резултат на което ние не предприехме навреме необходимите мерки за присъединяване към Еврозоната. Становището на Международния валутен фонд по последния преглед на състоянието на българските публични финанси е толкова критично, колкото не е било в последните 20 години. Водената от нас фискална политика не отговаря нито на икономическия цикъл, нито на поставените цели, свързани с присъединяването към Еврозоната. За съжаление, политическата криза не е престанала и когато има политическа криза, най-често се сриват публичните финанси", каза Владислав Горанов. 

В ефира на Bulgaria ON AIR той заяви, че в следващите няколко месеца ни очаква един от тези сценарии: или някой ще трябва да ограничава разходите, или съвсем скоро Европейската комисия ще ни постави в процедура за свръхдефицит и тогава силово, по правилата на европейските договори, ще трябва да ни се налага да си нормализираме фискалната рамка. 

"Става все по-сложно, защото решенията, които се взимат, са в грешна посока и ни отдалечават от намаляването на бюджетния дефицит. Отдалечават ни от връщането на гъвкавостта в бюджета. Инвестициите, като буфер, все още съществуват, но да си отрязваш инструментите за растеж беше много грешна тактика", допълни бившият финансов министър. 

По думите му имаме повече разходи като ангажименти, отколкото пише в бюджета, а в същото време имаме неизпълнение на приходната част, което увеличава дупката в бюджета.

"Ще става все по-трудно", прогнозира Горанов.

Гледайте целия разговор във видеото.