Money.bg

Събота от 16:00 часа
още

Текстилното производство вреди на околната среда, мислим все повече за замърсяването

"Малко хора си дават сметка какво стои зад невидимите процеси по производство", каза Невена Давидова

30.03.2024 | 18:50 Редактор: Йоана Великова

Радвам се, че все повече се обръща внимание на темата за замърсяването, защото малко хора си дават сметка какво стои зад невидимите процеси по производство и потребление на текстил. Текстилната индустрия е една от най-ресурсоемките по отношение на първичния ѝ добив, емисии, които се генерират, употреба на вода и употреба на земя. Това каза консултантът на Българска Асоциация Кръгов Текстил Невена Давидова в предаването Money.bg.

"Мога да дам няколко примера - интересен факт е, че парниковите емисии, генерирани от текстилната индустрия са повече от емисиите на секторите "Авиация", "Морски транспорт" и "Железопътен транспорт". Хората са свикнали, че когато мислят за замърсители, да мислят за директните такива, но текстилното производство е свързано с много процеси, които вредят на околната среда", каза Давидова пред Bulgaria ON AIR.

Тя допълни, че в България производството и потреблението на текстил не е толкова силно застъпено, но има принос към генерирането на текстилен отпадък, на който Европа обръща все по-голямо внимание. 

"Кръговият текстил е, когато текстилът бъде максимално дълго употребяван, да се удължи живота му, което включва практики по разделното събиране на текстилния отпадък, неговата правилна обработка, включително и ръчна, повторна употреба и рециклиране", уточни Невена Давидова

Целият разговор гледайте във видеото.