Money.bg

Събота от 16:00 часа
още

Какво променя за шофьорите системата "бонус-малус"?

Промените са заложени в Кодекс за застраховане на автомобилите

27.03.2024 | 17:44 Редактор: Йоана Великова

Заместник-председателят на КФН Владимир Савов коментира в предаването Money.bg темата за предстоящата система "бонус-малус", която трябва да бъде гласувана от парламента. Тя е заложена като промени в Кодекса за застраховането на автомобили. 

"Много време мина, откакто се върти в обществото тази тема и винаги предизвиква голям интерес. Предвидените промени в Кодекса за застраховането са много и многообразни. Те произтичат първо от транспонирането на поредното издание на моторната директива, която регулира застраховката "Гражданска отговорност" на автомобилистите в Европа, но един аспект от това са промените в системата "бонус-малус", които се предлагат и те предизвикват най-много реакции", заяви Савов в ефира на Bulgaria ON AIR

Hoвият пpoeĸт пpeдвиждa дa ce глeдaт caмo щeтитe - бeз нapyшeниятa пo пътя, ycтaнoвeни oт MBP.

"Te мoгaт дa бъдaт дoĸaзaни и измepeни ĸaтo cтoйнocт и cъoтвeтcтвaт нa бизнeca нa зacтpaxoвaтeлитe, ĸoйтo ce oпитвa дa oцeни pиcĸoвeтe и дa ги мoнeтизиpa пo няĸaĸъв нaчин. B пpeдишнaтa филocoфия ce oпитвaxмe cъc зacтpaxoвaтeлни cpeдcтвa дa peшим нeзacтpaxoвaтeлeн пpoблeм - пoвeдeниeтo пo пътищaтa", пpизнa Caвoв.

Той допълни още, че в сегашния Кодекс за застраховане на автомобилите Комисията за финансов надзор приема наредба, която да осигури корекция на премията по застраховане "Гражданска отговорност" на автомобилистите, базирана на поведението на водачите на пътя и причинените от тях щети.

Целия разговор гледайте във видеото.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа