Money.bg

Събота от 16:00 часа
още

Конюнктура на българския банков пазар

Предизвикателствата пред българските банки през 2024 г.

03.03.2024 | 12:00 Редактор: Таня Харизанова

В предаването Money.bg участва Георги Заманов, член на УС на АББ, глаявен изпълнителен директор на Алианц Банк България.

Темите на разговора са конюнктурата на българския банков пазар и предизвикателствата пред българските банки през 2024 г., както и основни източници на рекордните банкови печалби - доходи от лихви или доходи от такси и комисионни.

В разговора се засягат и теми като двигателите на рекордния ръст в кредитирането и по специално на ипотечните (жилищните кредити), какви са тенденциите при лихвените равнища и колко дълго ще се запазят сегашните лихвени нива.

Георги Заманов отговори на въпросите, дали се очаква промяна в политиката на ниски лихвени проценти по депозитите и от какво зависи тя.

В разговора бе засегната и темата, защо е толкова трудно фирми със собственици от чужбина да открият сметки в банки у нас.

Как разходите за прилагане на различните регулаторни и ограничителни режими влияят върху банковите разходи, размера на таксите и комисионните, както и на цените и достъпността на банковите услуги.

Целия разговор с експерта гледайте във видеото!