Money.bg

Събота от 16:00 часа
още

Владимир Савов, КФН: "С лека загриженост" наблюдаваме спада на премията за ГО

Сред пострадалите от наводненията е имало много застраховани, които са били обезщетени, допълва гостът

20.02.2023 | 16:30 Редактор: Таня Харизанова

Сред пострадалите от наводненията в Подбалкана е имало много застраховани, които бързо са били обезщетени, показва проверката и затова КФН ще следи внимателно процесите на пазара. Това каза в студиото на Money.bg по телевизия Bulgaria On Air зам.-председателят на Комисията за финансов надзор с ресор "Застраховане" Владимир Савов

Би трябвало, с оглед инфлационните процеси, и премията по ГО да се покачва, но на практика данните показват, че това не е така - през последната година тя леко спадна. „От началото на годината наблюдаваме с лека загриженост, че тя е още по-ниска. Най-често говорим за последствията от покачването на тази премия, защото е задължителна и има социален ефект. Много малко се говори за опасността от прекалено ниската премия", коментира още той.

Едва 3-4% е делът на премийните приходи от застраховките за пожари и природни бедствия у нас, но все пак има ръст, коментира Владимир Савов. Той отбеляза, че интересът към тези продукти обикновено е свързан със значими събития като наводненията в подбалканските градчета през септември миналата година и след това спада.

Именно сред пострадалите от придошлите води обаче е имало много застраховани, които са получили навреме обезщетенията си, показва проверка на КФН.

И при общото, и при животозастраховането, общите финансови резултати - оставащото от премийния приход след обезщетенията, попълването на резервите и разплащането с брокерите плюс приходите от инвестиции, са положителни. Платежоспособността на застрахователите е значително над минимума от 100%.

Целия разговор гледайте във видеото!