Money.bg

Събота от 16:00 часа
още

Как България печели от Световното по футбол, без да участва на него?

Какво цели Катар с тази инвестиция?

04.12.2022 | 13:01 Редактор: Таня Харизанова

Според официални данни Катар е изхарчил около 220 милиарда долара, като това са разходи за хотели, стадиони, инфраструктура, летища, дори ново метро. Изглежда, че цялата инфраструктура на държавата е променена за Световното първенство. Това коментира Борис Станков, експерт по управление на спорта, в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"Един от основните стълбове в изискванията, за да участваш като домакин на Световното първенство е какво наследство ще оставиш след това Световно. Няма подобни анализи от катарската държава. Не виждам какво наследство ще оставят к как ще обосноват харчовете на тези огромни средства", заяви Станков.

По думите на експерта терминът "спортно изминаване", познат в спортния мениджмънт, значи, че една държава иска да измие имиджа си, чрез придобиване на домакинство на голямо спортно състезание.

"За тях ще бъде трудно да обосноват огромните средства, които са изхарчени. Все пак прави впечатление професионалната организация, като поддръжка на терени, сигурността на и извън стадионите и други. Това, което прави впечатление, че няма никакви инциденти досега", заяви експерта.

Факт е обаче ниската посещаемост. Има близо 50% спад в посетителите на това Световно първенство. Един т факторите е може би типичното време, в което се провежда. Освен това рестрикциите, които налага катарската държава по отношение на употребата на алкохол, има влияние върху този фактор. Проблем са скъпите цени на хотели. Това факторите, които влияят и виждаме празни седалки по стадионите.

"Всеки отбор, който се класира на Световното първенство получава 2 милиона долара за подготовка и 10 милиона долара за участието в групата фаза. С преминава на груповата фаза, отборите получават по-големи бонуси от ФИФА", заяви Станков.

"Около 660 милиона долара от всички проходи на ФИФА ще бъдат разпределени за застраховки на играчите, за солидарните плащания на клубовете. Това е страхотен стимул от страна на ФИФА да се изграждат такива играчи, които участват на Световно първенство. Не е ясно колко точно ще получат футболните асоциации от тези приходи, но ние също сме сред тях, дори да не сме участници", коментира експертът.

Имаме ли шанс да сме домакин или съдомакин на голям спортен форум?

По думите на Станков това засега е невъзможно. Това трябва да се случи, само ако държавата е основен партньор на Футболния съюз. "През 2019 година държавата отказа да работи с тогавашното ръководство. В момента българския футбол е в тежка криза и няма никаква стратегия за по-нататъшно развитие и домакинство на спортни форуми, когато говорим за футбол".

В предаването ще видите и видео, в което ще разкажем накъде вървят заплатите в ИТ сферата и какви специалисти се търсят. Говори Георги Иванов от NobleHire.

Целите разговори гледайте във видеото!