Money.bg

Събота от 16:00 часа
още

Европа се готви за студена зима

Адекватен ли е кризисният план на ЕК за недостига на газ? Коментар на Боян Рашев.

26.07.2022 | 13:00 Редактор: Таня Харизанова

Общата сметка за спасяването на европейския енергиен пазар тази зима спокойно ще надхвърли 200 милиарда долара. Това може да звучи като наистина голяма сума, но трябва да се отбележи, че изчислението дори не включва най-лошия сценарий при който Русия да спре напълно доставките на природен газ за Европа. 

Според експертите, ЕС ще трябва да вземе решение по отношение на програма за спестяване на енергия, включително обществена кампания и да изясни, че страните ще си помагат взаимно, като споделят малкото газ, който ще бъде наличен. На този фон цените на природния газ и електроенергията продължават да се покачват и все повече европейски комунални компании и търговци на дребно изпитват трудности. Единственият им шанс за оцеляване е да прехвърлят огромния скок в цените на едро върху своите клиенти. Тогава обаче домакинствата и предприятията ще се изправят пред непосилни сметки и ще се нуждаят от държавна помощ. В крайна сметка, най-вероятно данъкоплатците ще поемат разходите чрез по-високи цени на електроенергията и газа на дребно, или по-високи данъци.

Общият дълг на европейските енергийни и комунални компании през второто и третото тримесечие на 2022 г. е надхвърлил 1,7 трилиона евро.

Стана пределно ясно, че Европа се готви за студена зима – Европейската комисия представи план за действие при спиране на газа от страна на Русия. Какво включва този план и как засяга България коментираме в предаването Money.bg с Боян Рашев, експерт по управление на околната среда и ресурсите.

Адекватен ли е кризисният план на Европа за недостига на газ, ще се справи ли Старият континент с предотвратяването на една тежка енергийна криза?

Кой е виновен за тази криза – Русия или самата Европа, заради това, че е станала толкова зависима през годините?

Грешка на европейските правителства ли беше това, че от 2015 година насам се инвестира предимно във възобновяема енергия за сметка на изкопаемите източници? Каква зима ни чака - в Европа и в частност България? Отговорите на тези въпроси - от експерта Боян Рашев.

Целия разговор гледайте във видеото!