fallback

Сделките с имоти в София "замръзнаха"

След поскъпване – започва охлаждане на пазара

19.07.2022 | 12:30 Автор: Таня Харизанова

Сделките с имоти в България чувствително се забавиха през второто тримесечие на годината, а в някои населени места дори минаха на минус. На най-големия жилищен пазар в страната – този в столицата, сделките буквално замръзнаха – нито растат, нито спадат.

И тук идва въпросът, какво показва тази статистика – началото на по-продължителен спад или временно явление.

В предаването Money.bg коментираме темата с Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на „Адрес недвижими имоти“ и Младен Митов, мениджър „Пазарни проучвания“ в агенция „Явлена“.

Активността на пазара на недвижими имоти у нас като цяло започва да намалява, показват данните на Агенцията по вписванията.

През първото тримесечие на годината в България са изповядани 44.1 хиляди покупко-продажби, което е с 10.80% повече в сравнение със същия период на 2021 година.

През второто тримесечие на годината обаче сделките са 48.8 хиляди, но ръстът им е едва 4.31%, спрямо април-юни 2021 година.

Общо за полугодието броят на сделките е малко над 112.5 хиляди. Колкото до София, броят на сделките на практика спира да расте - увеличението спрямо второто тримесечие на 2021 година е под процент - 0.28%.

На годишна база за полугодието растежът в града от 3.5% е под средното за страната. За сравнение, през първото тримесечие на тази година в столицата беше регистриран ръст от 8.7%.

Големите градове като Варна и Бургас също забавят темповете в сравнение с първите три месеца на годината.

Целия разговор гледайте във видеото!

 

 

 

fallback
Още от Money.bg
fallback