Money.bg

Събота от 16:00 часа
още

Insa Oil Inc. си поставя за цел да намали зависимостта на България от руски газ

"Ще направим сериозна инвестиция и възнамеряваме да наемем много българи", заяви Скот Браун от Съвета на директорите

12.07.2022 | 14:23 Редактор: Петя Кръстева

Нова българо-американска компания влиза на балканския пазар на горива. Insa Oil Inc. е водещ производител и дистрибутор на петролни продукти и управлява втората по големина рафинерия в България. 

"Целта е да се отдалечим от зависимостта си от чуждестранни горива, а във вашия случай конкретно от руските горива. Особено важно е, че с помощта на вятърна, слънчева, термо- и хидроенергия, а също и био горива България може да стане независима както икономически, така и финансово". Това заяви Скот Браун, член на Съвета на директорите на Insa Oil Inc. , в предаването "Money.bg"

По думите му България може да използва получената отсрочка на пълна забрана за внос на руски петролни продукти, за да се подготви и да диверсифицира различни източници на горива. Според него вносът на горива може да бъде осъществяван от приятелски страни, а също и да бъде изграден по-голям капацитет за втечнен природен газ. 

"Това може да се направи, за да бъде България едно свободно, отворено общество", категоричен бе той. 

Едни от основните цели на новата компанията са диверсификацията и увеличаването на капацитета на рафинерията на Insa Oil Inc.  в Белозем.

"Това, което ще се опитаме да направим, е да модернизираме и рационализираме производството, така че да е възможно най-ефективно. Ще търсим нови технологии из цял цвят, особено в САЩ, където сме експерти в биогоривата и имаме много добри технологии. Ще получим помощ и от приятелски държави в това отношение", поясни Браун е ефира на Bulgaria ON AIR. 

От Съвета на директорите на компанията смятат, че причините за енергийната криза в САЩ и България коренно се различават. Докато в Щатите тя е предизвикана от отмяната на лизингови договори и  проблеми с тръбопровода, то у нас "най-големият проблем е Русия". 

"Тя може да си спира и пуска кранчето, когато пожелае", коментира той. 

Браун представи и какви цели си е поставила компанията. Insa Oil Inc. ще бъдат добър конкурент на пазара, който ще играе по правилата и ще се бори с корупцията. Изпълнявайки тези цели, те се надяват да се превърнат в най-добрата компания на пазара. 

"Ще направим много сериозна инвестиция и възнамеряваме да наемем много българи, така че ще се ангажираме с много ресурси. Нашият проблем не са толкова ресурсите, а отпора, който ще получим от Русия - традиционните трикове, които използват на пазара, и пропагандата им", обобщи той. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК