fallback

Икономика по време на криза

Как ще се справим с инфлацията, цените и горивата? Коментар на Кристофор Павлов

10.05.2022 | 17:35 Автор: Таня Харизанова

Висока инфлация и заплаха тя да расте още. Колко обаче? Малко хора се наемат да прогнозират.

Банките обаче, като едни от най-важните институции във всяка една икономика, внимателно следят процесите и в повечето случаи дават доста точна прогноза.

Ето защо поканихме в предаването Мoney.bg Кристофор Павлов, главен икономист на "Уникредит Булбанк".

Темата на разговора е как ще се движи българската икономика по време на криза, как ще се справим с галопиращата инфлация и как цените на енергоресурсите и горивата се отразяват върху стопанската дейност.

Световната икономика е бомбардирана от поредица шокове, свързани с предлагането, като повечето са свързани с пандемията от коронавирус. В резултат на това наблюдаваме силен ръст на цените на горивата и на храните. Войната в Украйна предизвиква допълнителни шокове за световната икономика. Това са два застъпващи се мащабни шока. Това заяви главният икономист на Unicredit Bulbank Кристофор Павлов в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"За САЩ може да се твърди, че изтеглянето на допълнителните извънредни парични стимули, които бяха предприети в отговор на пандемия се забави. В момента, в който започнаха да се изтеглят стимулите, темповете на нарастване на цената на труда бяха най-високи за последните тридесет години. Множество индикатори от пазара на труда сочат, че американската икономика прегряваше и ФЕД се забави с изтеглянето на стимулите".

По думите му в Европа ситуацията е по-различна - темповете, с които нарастваше цената на труда, бяха близо до наблюдаваните предишни години и това не беше сред факторите, които допринасят за увеличение на инфлацията. Въпреки това Европа се забави с прекратяването на процеса на покупка на активи", заяви той.

Ситуацията в Европа е по-трудна. В САЩ се върви с решителни стъпки към повишаване на основните лихви, смята Павлов.

"Във военния конфликт са засегнати страни, които не само произвеждат и изнасят енергоресурси, но са едни от най-големите износители на храни като пшеница, царевица, слънчоглед. Сега вероятно ще наблюдаваме стагфлационен шок, фокусиран върху цените на храните", заяви той.

"Основният сценарий на банката е за средна инфлация от 13% тази година, като 6% идват от храните. В момента е в ход значителен стагфлационен шок за глобалната икономика. Най-много страдат страните в Европа, включително и България". Продължителността му зависи от това кога и как ще приключи войната. Като част от преговорите, които ще води Русия, тя ще иска голяма част от санкциите да отпаднат. Ще се постави и въпросът какви количества енергия - газ и суров петрол, ще внася в ЕС.

"2022-а ще бъде година на стагфлация. Очакваме икономически растеж от 1% -1,5% през тази година и средна инфлация от 13%."

Голямата неизвестна е какво ще се случи догодина. Опасността от продължаване на стагфлацията е значителна. "Работим върху основен сценарий, в който стагфлацията в българската икономика продължава и през следващата година", заяви той.

При подобен сценарий при който стагфлационните процеси продължават две години, със сигурност ще наблюдаваме влошаване на качеството на кредитите. Освен стагфлационен щок, ще има и увеличаване на лихвите в еврозоната. ЕЦБ ще увеличи лихвите, въпросът е с колко. Неутралната лихва е 1,5% за Европа, според последни оценки.

Банкова системата ще премине през този период на лошите кредити, без това на доведе до значително увеличаване на рисковете за финансовата стабилност.

Целия разговор гледайте във видеото.

fallback
Още от Money.bg
fallback