Money.bg

Събота от 16:00 часа
още

Любомир Дацов: Бюджет 2022 ще увеличи инфлацията, ще намали потреблението

Приливът на чуждестранни инвестиции покачи инфлацията през 2009 г., припомня експертът

08.02.2022 | 16:00 Редактор: Таня Харизанова

Ако се изпълни сценарият, заложен в бюджета, има възможност да се реализира планирания икономически ръст. Но много по-реалистично е да заработи друг сценарий. Заради това, че бюджетът е с много висок дефицит, той прави проциклична политика в момента, което съдейства за по-висока инфлация. Спрямо сегашната инфлация и още натиск, ще се смени поведението на домакинствата и те ще започнат на намаляват потреблението. По този начин, вместо бюджетът да ускори икономическия растеж до 5%, ще отиде под 4%“. Това заяви Любомир Дацов - бивш заместник - министър на финансите и член на Фискалния съвет в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"Оценката, която правим, е за приблизително 1 милиард лв. повече БВП през третото тримесечие, което променя пропорциите и прави възможно постигането на номиналния БВП през 2022 година, който е 143 милиарда лв.", обясни той.

Рискове пред капиталовите инвестиции

Един от големите проблеми е ефективността на бюджетните разходи, спазването на процедурите, как се харчат парите и какъв е резултатът.

"Не е сериозно държава като България, която е в ЕС, още да няма добра капиталова система за управление на публични финанси. В Закона за публичните финанси липсва цял дял относно регулиране на публичните финанси", заяви Дацов.

Преди няколко години МВФ, по програмата си за подобряване качеството на управление на публичните финанси, направи оценка на българската система и препоръча установяване на определен модел и оцени силните и слабите места, коментира още той.

Големите размери на дефицитите

По думите му бюджетното салдо определя дали е проциклична или антициклична политиката. При проциклична политика се поражда по-висока инфлация.

"През 2008-2009 г. прекаленият прилив на чуждестранни инвестиции покачи инфлацията. Това може да стане и сега, макар че инфлацията да има друг източник", казва Дацов.

Създават ли социалните разходи опасност от неизпълнение, заради невъзможност от намаляване?

По думите на Дацов бюджетът за следващата година - това, което е направено като рамка, е индикативно. Със сигурност няма да бъде в този вид, в който е в момента.

"Ако 2023 година остане такава, България ще навлезе в процедура на свръхдефицит", според експерта.

Цялото интервю гледайте във видеото!