"Средновековна слава": Битката при Онгъла

Сражението полага основите на Дунавска България

29.11.2019 | 15:51 Редактор: Василена Василева

Битката при Онгъла е сражението, което полага основите на Дунавска България. Точно то оживява и в първия филм от анимационно-документалната поредица "Средновековна слава" на сдружение "Българска история" и ЗАД "Армеец". Той се връща много назад в миналото, за да обрисува с детайли как всъщност Плиска се утвърждава като столица на Първото българско царство.

Всичко започва през 665 г., когато хазарите окончателно разгромяват Старата Велика България. Част от племената, водени от Аспарух, поемат на запад в търсене на сигурни земи между реките Дунав и Днестър. Българите се установяват в тези територии и скоро се превръщат в сериозен политически фактор. Чрез дипломация и военен натиск, Аспарух налага върховенството си над племената, населяващи Влашката равнина и Бесарабия. 

Четири години по-късно Византия влиза в ожесточен конфликт с арабите, който продължава цяло десетилетие, а през 674-678 г. столицата Константинопол на практика е блокирана от арабските сили. Това дава възможност на българите да започнат набези срещу византийските земи в Мизия и да доразширят влиянието си над местните племена. В делтата на р. Дунав са изградени няколко укрепени лагера, които да служат като предмостие за българските походи южно от голямата река. Един от тях е Николицелският, а областта около него е останала в историята като Онгъл.

След като се справя с арабската заплаха, надвиснала над Константинопол, византийският император Константин IV Погонат решава да организира наказателна експедиция срещу българите с цел да сложи край на набезите им в Мизия и да възстанови имперския контрол по северния лимес. За целта, през 680 г. ромеите събират силна войска, която потегля на север. Числеността ѝ достига до 25 000 души.

Имперските сили са прехвърлени едновременно по суша и море, а начело е самият император. 
Въпреки това обаче Аспарух не концентрира всичките си сили за борба с Византия, защото не може да си позволи да наруши защитата от други вражески атаки. 

Основата на българската армия е личният владетелски отряд и другите постоянни войски, наброяващи около 10-12 000 души. Българите обаче имат ясна стратегия и план. Разкопки, проведени на терен показват сложна система от ровове, валове и заграждения, които родните войски използвали, създавайки сериозна полева фортификация.

Как българската кавалерия, макар и два пъти по-малочислена, взима превес над огромната имперска армия и превръща атаката им в позорно бягство.

Победата при Онгъла е само началото. Затова и тя е първата бляскава битка от поредицата "Средновековна слава". Видео-анимационната поредица е третият образователен проект на ЗАД "Армеец" и "Българска история". Той цели да популяризира и модернизира преподаването по българска история, като разкаже по мултимедиен начин за най-големите постижения от родното минало. 

Всички филми от поредицата се излъчват премиерно всяка неделя от 16.30 ч. в предаването "Операция История" с водещ Росен Петров. Следващата голяма победа от "Средновековна слава", която предстои да видим, ще е посветена на сражението при Константинопол.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК