Част от училищата в страната са със студени стаи

В София над 70% от школата са с температура по-ниска от необходимата

10.01.2017 | 13:39 Редактор: Жанета Нейкова
Част от училищата в страната са със студени стаи

Една от причините за удължаване на ваканцията на учениците е, че в голяма част от училищата в страната все още не може да бъде постигната температурата, необходима за провеждане на занятията. 

В над 70% от училищата на територията на София например, не е постигната необходимата температура. Утре също е неучебен ден. Всичко това се дължи на факта, че по време на зимната ваканция класните стаи не са били отоплявани или парното е било намалено до минимум. 

"Нормативно, минималната изисквана температура в класните стаи е 18 градуса. Училището, в което се намираме в момента - 32-ро СУ "Климент Охридски" е напълно готово да посрещне учениците", заяви зам.- кметът на район Възраждане Николай Диков.

Какъв процент от училищата в район Възраждане са готови да започнат учебните занятия в четвъртък?

"Всички училища са готови да посрещнат ученици още утре. С помощта на "Топлофикация" въведохме система за енергиен мениджмънт, която спомага за дистанционното топло регулиране в училищата", продължи Диков.

"В момента, в който решихме, че трябва да бъде засилена температурата, ние се обадихме на "Топлофикация" и както усещате, в почти цялата сграда тя е дори над 20 градуса", каза директорът на 32-ро СУ "Климент Охридски". 

Училището е подготвено за посрещане на учениците, но над 70% от училищата в София не са. Следват допълни замервания, които ще проверяват температурите в стаите и по другите учебни заведения. 

Засега не се налага отучване на дните, в които децата не бяха на училище заради студа и грипа, каза зам. - министърът на образованието. Какво още каза той вижте във видеото: