Нови правила застрашават децата с увреждания в домовете

Експерти от центровете от семеен тип категорично против промените

27.12.2016 | 10:24 Редактор: Жанета Нейкова
Нови правила застрашават децата с увреждания в домовете

Според новите правила за центровете от семеен тип в срок от 3 месеца обитателите им трябва да бъдат разделени по възраст без индивидуална оценка. А това може да има фатални последици, защото всяка промяна влошава и без това тежкото състояние на децата.

"Розовата къща" в Русе е първият център за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) за деца и младежи с увреждания. Тук са преместени 7 от живеещите в печално известния дом в Могилино. Трима са вече пълнолетни, но все още живеят заедно с децата и се чувстват добре.

"Състоянието им изисква много по-сигурна и много по-безопасна среда, тъй като те са изключително беззащитни, безпомощни. Останалите по-малки деца, които са двигателно активни, по никакъв начин не застрашават техния живот", споделя един от педагогическите учители в центъра. 

"Те са в такова тежко състояние, 8 години са живели тук в тази къща. Преместването им в младежките центрове от семеен тип в Русе, където има по-буйни и физически по-силни и активни младежи, представлява огромен риск за живота, здравето и оцеляването на децата с увреждания", смята друг педагог.

Основната промяна в закона за социална политика гласи, че младежите трябва да бъдат преместени в друг ЦНСТ. Според специалистите това е ненужно и опасно. Конкретен пример е момче, настанено в младежкия център. 

"Предстои момчето да навърши 18 години след 10 месеца. Според новата промяна той трябва да бъде изведен сега в друг ЦНСТ за деца. Но след 10 месеца неговото място в младежия център ще бъде заето и той трябва да отиде в друг град. Това означава три премествания след извеждане от институцията. Това е абсолютно пагубно за неговото развитие", категорична е друга педагожка.

От неправителствените организации настояват за спешна среща с представители на социалното министерство още след Нова година. За проблема са сезирани и европейските институции.