Да помогнеш на дете с увреждания

Рехабилитаторите от НСА отделят по 2 часа от времето си всяка седмица за тях

22.12.2016 | 11:52 Редактор: Анисия Иванова
Да помогнеш на дете с увреждания

Всяка седмица рехабилитатори от Националната спортна академия преподават на деца с увреждания. Малчуганите се учат да плуват заедно със своите треньори, като по този начин тяхното състояние се подобрява значително.

Рехабилитаторите от НСА обучават деца с увреждания да плуват. Отделят по 2 часа от времето си всяка седмица, защото знаят, че е важно за развитието на тези деца.

"Децата с ментални проблеми се повлияват от много малко терапии - конете, плуването, танц, музика и, разбира се, добри психолози, които да ги разбират", обясни пред камерата на Bulgaria ON AIR Лъчезар Ангелов, специалист "Адаптирана физическа активност и спорт".

Инициативата стартира Вили Александрова, главен асистент към НСА Катедра "Водни спортове", преди 2 години, след като защитава своята дисертация, решава, че нейното призвание е да помага на децата с увреждания.

Захванах се с тази дейност, защото виждам, че почти нищо не се прави за тези деца, спорт няма за тези деца. Самата вода и нейните свойства помагат много да им въздействаме - и двигателно, и психоемоционално, смята тя.

Тренировките по плуване посещават деца с различни увреждания. 8-годишният Павел е диагностициран с детска церебрална парализа. Общува трудно, но когато става дума за плуване, усмивката се появява на лицето му. Откакто посещава басейн състоянието на Павел има значително подобрение.

Същото осъзнава и майката на 7-годишния Стоян. Детето е от аутистичния спектър и всеки вид спорт за такива деца е от значение - както за физическото му развитие, така и за емоционалното.

"От 3 години и половина идваме на този басейн. И за това време се чувства изключително добре във водата, както и в компанията на другите деца и на треньорите", разказва Теодора Банкова, майка на Стоян.

На басейна идват и други деца, които не се нуждаят от специална помощ. Идеята е да бъдат преодолени бариерите в общуването и предразсъдъците.

"Има деца, които не говорят, когато дойдат в басейна се интегрират и социализират с другите деца", разказва Вили Александрова.

Единственото, което заплащат родителите на децата, идващи тук, е такса от 3 лева. Символичната сума всъщност е за наем на басейна. Рехабилитаторите разказват, че намирането на друго помещение се оказва трудна задача.

"Търсим и още места, не можем да намерим, няма работещи басейни, няма кой да ти ги даде за тези смешни такси.

Единствената подкрепа, която сме получили, е от това място. Те ни подават ръка от 3 години и половина", обясни главният асистент.

А родители на деца с увреждания казват, че не срещат много подкрепа от самите институции. Въпреки трудностите спортните специалисти обещават да продължат да помагат. Надяват се в бъдеще повече родители да ги потърсят
и да доведат децата си тук.