ЕП прогнозира: БСП с двама нови депутати, ГЕРБ с един, ДПС губят на евровота

След тях ще се наредят "Обединени патриоти" с 8%

18.02.2019 | 15:20 Редактор: Ралица Братанова
ЕП прогнозира: БСП с двама нови депутати, ГЕРБ с един, ДПС губят на евровота

БСП ще бъде големият печеливш в европейските избори, като ще добави двама евродепутати към сегашната бройка от четирима. Това прогнозира Европейският парламент в първото си предвиждане за разпределението на местата за предстоящите през май евроизбори, което прави във всички страни членки.

ГЕРБ ще успее да изпрати допълнително още един човек, а ДПС ще загуби половината от сегашното си представителство от четирима евродепутати.

Според очакванията на Европарламента, "Демократи за силна България" ще запази присъствието си от един депутат в Европейския парламент, а "Обединени патриоти" ще успее да вкара един вместо двама души, както е сега.

Европейският парламент обаче не е наясно накъде ще се насочат патриотите, които досега членуваха в групата на европейските консерватори, и ги поставя сред неопределилите се нови партии.

Като цяло Европейската народна партия, където членуват ГЕРБ, СДС, "Демократи за силна България" и "Реформаторският блок", ще има най-много представители от България - 8, вместо досегашните 7.

БСП ще остане при европейските социалисти с шестима евродепутати, вместо досегашните четирима. ДПС ще запази членството си при европейските либерали, смятат от Европейския парламент.

Според социологическите данни, на които се базира прогнозата за разпределението на 17-те български места, ГЕРБ ще спечели на изборите през май с 34,8% от гласовете, БСП - 33,1%, а ДПС - 10,4 на сто.

След тях ще се наредят "Обединени патриоти" с 8%, Демократи за силна България с 3,8 на сто и Реформаторският блок с 2,3%.

В европейски мащаб парламентът предвижда запазване на проевропейското мнозинство, като групите на ЕНП и на социалистите ще останат най-многочислени.

И двете обаче ще загубят места за сметка на крайната десница и либералите.

Четете повече на Dnes.bg.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК