"Галъп": Мнозинството от българи съчувстват на Елена Йончева

Боил Банов обяви, че няма никакви притеснения от проверките срещу него

01.02.2019 | 15:57 Редактор: Велислав Филипов

Министърът на културата Боил Банов и депутатът Елена Йончева вече са дали обяснения в прокуратурата по случая "Ало, Банов съм". Малко след това Банов дойде на парламентарен контрол в Народното събрание. Той категорично отказа да каже какви данни е дал на разследващите. 

Обясни, че няма никакви притеснения от проверките. Културният министър все още не е завел дело срещу Йончева заради записа, който тя изнесе и за който твърди, че уличава Банов в опит да спести 700 000 неустойка на частна фирма. 

За автор Банов сочи бивш негов служител - Ангел Ангелов, който го е изнудвал с години.

На този фон - повечето българи съчувстват на Елена Йончева за повдигнатото обвинение преди седмица срещу нея за пране на пари. Това показва социологическо проучване на "Галъп". По-голямата част от хората приемат действията на прокуратурата спрямо Йончева като репресия. 

22% пък смятат, че журналистката е корумпирана, а обвинението е обективно. Според половината от запитаните и ГЕРБ, и БСП губят от създалата се ситуация. Макар и с малко обаче по-губещи са ГЕРБ.

В допитването се изследва и отношението на българите за критичния към управляващите отчет на президента Румен Радев, в който той призова МВР и прокуратурата да се захванат с корупцията по високите етажи на властта. Мнозинството са съгласни с държавния глава.