"Ало, Банов съм": Висш чиновник заплашван от Ангел Ангелов

Кои са източниците на Елена Йончева - предстои да се разбере

31.01.2019 | 19:39 Редактор: Иван Берберов

Аферата "Ало, Банов съм" се разраства. Друг висш чиновник се оплака от заплахи, отправени му от Ангел Ангелов - човекът, когото Боил Банов подозира за автор на записа, разпространен от Елена Йончева. 

Кариерата на Ангел Ангелов като шеф на дирекция "Европейски програми и проекти" в Министерство на културата приключва през 2016 година. 

Малко по-късно той печели конкурс и се мести в образователното ведомство. И там обаче работата му не е безпроблемна.

Спорът между управляващия оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" Кирил Гератлиев и Ангел Ангелов започва в края на ноември миналата година. 

На заседание на Комитета за наблюдение един от участниците - Иво Костов, като представител на Съюза за стопанска инициатива, оповестява информация, която е поверителна. Вътрешното разследване води до обща в миналото фирма между Костов и Ангелов. 

От страна на образователното министерството, именно Ангелов е човекът, който има достъп до поверителните данни. Гератлиев намира колата си със спукана гума. Месец по-късно и четирите гуми са нарязани. 

Кирил Гератлиев подозира, че също е бил обект на нерегламентирани записи по време на разговорите си с Ангелов. А заподозреният за автор на записите с днешна дата е изолиран сам в кабинет, за да се ограничи достъпа му до поверителна за програмата информация.

Кирил Гератлиев подава и жалба в полицията заради заплахите на Ангел Ангелов. А замесеният в скандала тогавашен заместник- министър Боил Банов не е споделял за изнудване, разказва Вежди Рашидов. Експертът по еврофондове Ангел Ангелов си тръгва от министерството на културата по други причини.

Авторите на скандала – депутатът от БСП Елена Йончева и колегите ѝ от парламентарната група отказват да кажат дали Ангелов е авторът на записа, който тя разпространи. Отговорите на въпросите за източниците на Йончева и ролята на Ангелов чакат своя отговор.