Фишинг атака срещу клиенти на "ЧЕЗ Електро"

Имейлите наподобяват съобщение за електронна фактура

18.01.2019 | 13:29 Редактор: Ралица Братанова
Фишинг атака срещу клиенти на "ЧЕЗ Електро"

"ЧЕЗ Електро България“ АД уведомява своите клиенти, че днес е установен опит от страна на външни лица да заблуждават клиенти на Дружеството с имейли, наподобяващи тези, които потребителите получават за електронна фактура. Лични данни на клиенти не са достъпвани или копирани от сървърите на Дружеството от трети страни.

Фалшивият имейл изглежда почти идентично на съобщенията, изпращани от "ЧЕЗ Електро България", но съдържа прикачен файл с наименование на кирилица и разширение 7z, който представлява вирус.

От фирмата молят клиентите да не кликват върху линка "тук“, да не отварят прикачения файл и веднага да изтрият съобщението.

Електронните фактури на "ЧЕЗ Електро България" се изпращат само в ПДФ формат. Достъпът до електронния архив с фактури на сайта на Дружеството www.cez.bg е напълно защитен и функционира нормално.

Всички клиенти могат да изтеглят безопасно електронните си фактури оттам. Екипът по киберсигурност на Дружеството установи източника на атаката и предприе мерки за блокирането му.

"ЧЕЗ Електро България“ АД уверява своите клиенти, че техни лични данни не са били достъпвани или копирани от сървърите на Дружеството от трети страни.