Хакерите стават все по-изобретателни - мамят ни чрез сметките за ток

Изпращат ни фалшиви имейли, които много наподобяват на истински

18.01.2019 | 08:12 Редактор: Ралица Братанова
Хакерите стават все по-изобретателни - мамят ни чрез сметките за ток

Един бърз и невинен опит за електронно плащане на сметка за ток след получен фалшив имейл, може да ни вкара в капан и да се окажем с изпразнена банкова сметка. 

Новата измама включва данни, наподобяващи оригиналните на доставчици за ток, които карат потребителите да отворят профилите си за електронно банкиране.

"Получавате регулярен имейл, сетивата са претъпени, вие го очаквате. Ако това е така нареченият фишинг, ставате обект на престъпление. Има няколко варианта. Единият е да ви помолят да свалите файл, какъвто е случаят, който заразява вашия компютър. Другият е да ви помолят да кликнете на линк, който да ви отведе на място, където също се опитват да прихванат вашите потребителско име и парола", обясни експертът Борислав Сестримски  в студиото на "България сутрин"

По неговите думи е много трудно да се разпознае, че това е фалшив имейл, защото прилича на тези, които получаваме по принцип.

Той коментира пред Bulgaria ON AIR, че е много важно да оглеждаме информацията внимателно, защото обикновено тя е стара и е взета от предишно съобщение. Специалистът допълни още, че ако измамата е направена както трябва, трудно можем да усетим минус в сметките.

Борислав Сестримски посъветва тези, които предоставят електронни услуги, да изпращат информация на клиентите не във файлов формат, а да се използват графични елементи, които да я визуализират директно в браузъра, така че клиентът да не е принуден да сваля файлове. Също, когато той трябва да последва някакъв линк, да се използва така наречената автентификация, която има допълнителни мерки за сигурност.

Очаквайте видеото.