Желязков пред ЕП: "Мобилност I" да се отложи за след евроизборите

Нинова изпрати писмо до председателя на социалистите и демократите в ЕП с молба за подкрепа срещу "Пакета Макрон"

14.01.2019 | 19:48 Редактор: Иван Берберов
Желязков пред ЕП:

Министърът на транспорта Росен Желязков представя позицията на България по "Пакет Мобилност" заради спорните текстове в него. Днес следобед той се срещна с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. 

Категоричната българска позиция е за цялостно отлагане на предложенията в "Пакет Мобилност" до след европейските избори през май. Ние искаме те да бъдат разгледани от следващия състав на Европарламента. 

Антонио Таяни е обещал на министър Желязков, че ще предаде българската позиция на председателите парламентарните групи. До решение ще се стигне най-рано на 21 януари, когато е срещата на координаторите на парламентарните групи в транспортната комисия. 

Единият сценарии е "Пакетът Мобилност" да бъде внесен в европейската комисия, въпреки отказа на две от предложенията в него. Довечера Росен Желязков ще разговаря с председателя на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейският парламент. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също е изпратила писмо до председателя на социалистите и демократите с молба за подкрепа на българската позиция.