Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" чества 140 години от създаването си

В сградата е създадено и ново пространство - "История на българската книга"

10.12.2018 | 18:30 Редактор: Ралица Братанова
Националната библиотека

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" на 140 години! Най-старата културна институция в България чества годишнината си с поредица от събития и инициатива, насочена към повишаване на интереса на младите хора към словото. В сградата е създадено и ново пространство - "История на българската книга". 

На 10 декември 1878 г. е създадена комисия с председател професор Марин Дринов, чиято цел е основаването на Българска национална библиотека. На 28 ноември е избрана временна библиотечна комисия. Тази дата - 10 декември по нов стил, се приема за рождена дата на Народната библиотека.

"Националната библиотека е пример за надграждане на наследеното от поколения специалисти и изследователи. Институцията се радва на респектиращо присъствие в културния живот на България, има какво да покаже и на Европа и на света, а приносът й за популяризиране на българската култура заслужва признание и адмирации. Вярвам, че професионалното съвместяване на традицията с модерността ще ни помогне да предадем любовта си към словото и книгата на всеки, прекрачил прагът на тази достолепна сграда“, сподели пред Bulgaria ON AIR директорът на библиотеката д-р Красимира Александрова.

140 години след създаването на библиотеката е разработена и виртуална разходка в нея, с която институцията цели да покаже връзката си не само с отминалите времена, но и с новите технологии. 

Новата зала в националата библиотека е посветена на историята на книгопечатането. В нея е показана 3D пирамида, която ще изобразява историята на книгата, както и мини модел на Гутенберговата печатна преса.