Столичани протестираха заради мръсния въздух в София

Недоволните искат да се занижат условията, при които важи "зеленият билет"

05.12.2018 | 13:05 Редактор: Ралица Братанова
Столичани протестираха заради мръсния въздух в София

Столичани протестираха заради мръсния въздух. Недоволните искат да се занижат условията, при които да важи така нареченият "зелен билет" на стойност 1 лев за цялата мрежа на градския транспорт и да се предприемат още мерки за справяне с отровния въздух. 

Протестиращите коментираха, че още от петък е завишено нивото на замърсения въздух и е трябвало много по-рано да се вземат мерки.

Те искат "зеленият билет" да бъде безплатен, защото според тях платеният не е достатъчен стимул за обществото. 

Над 74 хил. "зелени“ билета за пътуване с градския транспорт в София са продадени вчера. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти в Министерския съвет. Фандъкова благодари на отзовалите се и изтъкна, че решението на проблема зависи от всеки.

По повод протестите за по-чист въздух днес, кметът обясни, че няма различия между протестиращите и програмата на общината, но е готова да коментира и нови предложения. Тя припомни, че усилията на местната власт са насочени към промяна на начина на отопление в домакинства, които използват твърдо гориво.

Днес данните за замърсения въздух в София са 4 пъти по-високи от позволените въпреки метеорологичните условия и очакването вятърът да разпръсне фините прахови частици.