Националисти на протест срещу радикалния ислям в Пазарджик

В града има засилена полицейската охрана, заради делото срещу имамите.

29.10.2012 | 10:50
Националисти на протест срещу радикалния ислям в Пазарджик

В Окръжния съд в Пазарджик започна третото заседание по делото срещу 13-те имами, обвинени в проповядване на радикален ислям. Планирано е да бъдат разпитани седем свидетели, като трима от тях са със скрита самоличност.

В целия град има засилена полицейската охрана, както заради съдебното заседание, така и заради протест на ВМРО и „Атака”. Националистите обявиха преди дни, че ще проведат акция, насочена срещу събиращите се пред съда хора с мюсюлманско облекло, както и в подкрепа на демократичните светски принципи на страната.

Над 500 представители на националистически партии се събраха в градската градина в Пазарджик. Разпънат бе голям плакат с надписа: „Българските патриоти единни срещу ислямската общност”, предаде БТА.

Паралелно в парка срещу пазарджишката Съдебна палата се провежда и друг националистически протест - организиран от Националния фронт за спасение на България.

Сградата на пазарджишкия съда бе отцепена като мярка за сигурност. Органите на реда увериха, че провокации няма да бъдат допуснати и полицаите ще се намесват при всеки опит за напрежение сред присъстващите.

ВМРО и „Атака” също са назначили свои хора, които да следят за сигурността и да не допускат прояви, предизвикани от избухнало социално напрежение.