Поредно дело от сагата "Иванчева" пропадна... забравиха да докарат Дюлгеров в съда

Защитата на обвиняемите се закани да иска отвод на прокурорите

03.12.2018 | 13:23 Редактор: Велислав Филипов
Поредно дело от сагата

Пореден епизод от сагата с отстранения кмет на район "Младост" Десислава Иванчева. Докато тя и заместничката ѝ Биляна Петрова чакаха Апелативния спецсъд да реши отиват ли си у дома, или остават в ареста, заседанието по делото им пропадна.

Този път причина за отлагането бе, че един от обвиняемите - Петко Дюлгеров, така и не беше докаран в съдебната зала. Наложи се съдията по делото да кара секретарката да звъни в Централния софийски затвор, за да пита дали все пак Дюлгеров ще бъде докаран в съдебната зала.

Адвокатите на Десислава Иванчева пък се заканиха да искат отвод на прокурорите по делото за корупционната афера в община "Младост".

Това ще стане веднага щом започне поредното заседание по делото, в което Иванчева, бившата ѝ заместничка Биляна Петрова и бившият районен кмет на "Младост" Петко Дюлгеров са подсъдими, че са поискали половин милион евро от строителния предприемач Александър Ваклин.

Биляна Петрова заяви пред съда, че вътрешното убеждение на прокуратурата се ражда заради политически натиск.

На този фон - делото скара магистрати с магистрати. По-рано през деня председателя на Спецапелативния съд Георги Ушев заяви пред Bulgaria ON AIR, че назначената от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов проверка на движението на делата по промяна на мерките за неотклонение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова е доста притеснителна и може да се вземе за институционален натиск.

"Проблемът е, че въпросната проверка се провежда в срока на произнасяне на съдиите. През това време те трябва да съвещават, за да вземат решение", обясни още Ушев.