Живот в мърсотия: София отново диша отровен въздух

От общината твърдят, че високото съдържание на фини прахови частици се дължи на безветрието, мъглите и твърдите горива

24.11.2018 | 10:15 Редактор: Иван Берберов
Живот в мърсотия: София отново диша отровен въздух

Въздухът в София отново е опасно мръсен, показват сензорите на airtube.info. От общината твърдят, че по-високите стойности на фини прахови частици в атмосферния въздух се дължат на липсата на вятър, на мъглите, на температурната инверсия и на използването на твърди горива за отопление, пише "Сега".

Няколко пъти от общината се похвалиха, че правят хайки срещу горенето на гуми. В Софийския градски съд виси колективно дело срещу общината заради мръсния въздух.

Неотдавна стана ясно, че големите български градове са сред най-замърсените в Европа според класацията на Numbeo.com. От 85 европейски столици и големи градове в индекса за замърсяване, София е на 17-то място, Пловдив - на 15-то, а Варна - на 27-мо място.

Най-замърсеният град в Европа според това проучване е Тетово в Македония, Следван от Челябинск в Русия. Най-чист град, на последното място в класацията е Хелзинки. Индексът на замърсяването отчита чистота на въздуха, на водата и на градската среда.

През октомври правителството внесе законопроект, според който кметовете, които не са намалили замърсяването на въздуха в общината през предходната година, да бъдат глобявани лично с от 5000 до 10 000лв.