Годината, в която телевизия "Алма Матер" стана известна, но със скандал

Съблазън или сарказъм? Или как телевизионери набират кадри

09.11.2018 | 20:01 Редактор: Ралица Братанова
Годината, в която телевизия

Ръководството на Софийския университет отказа да се разграничи от скандалния клип на студентската телевизия "Алма Матер". В него директорът ѝ Башар Рахал призовава студентите да се явят на национален кастинг, за да станат известни, а след това сладострастно оглежда секретарката си. 

"Ако ти се става известен, яви се на национален кастинг. Ето - Цвети вече стана известна". Така студентската телевизия към Софийския университет набира кадри. Башар Рахал заяви, че е обвинен в сексизъм, а е ставало въпрос за сарказъм. Студентите обаче са на мнение, че не е сарказъм, а подигравка.

За новия директор на телевизията обаче клипът е успешен. Целта беше достигната, стана скандал , стана интересно, коментира Башар Рахал.

Според студенти е нормално нещо такова да се случи, когато сложат актьор за ръководител на телевизия. Те смятат посланието за неморално.

Популярният сценарист Теньо Гогов е автор на текста и споделя, че видеото е просто шега. Тя обаче не се възприема и от преподавателите във факултета. 

"Преди да се тръгне на такъв кастинг, трябваше да се види какви интереси и потребности имат, какво искат да гледат, къде го гледат", заяви пред Bulgaria ON AIR бившият директор на телевизия "Алма Матер“ доц. Светлана Божилова. Доцент Ефрем Ефремов сподели, че нито един от преподавателите, включително и деканът не е гледал видеото преди това. Той определи клипа като пошъл и неуспешен.

Деканът доцент д-р Теодора Петрова е председател на програмния съвет на студентската медия, в чийто състав влизат трима представители от журналистическия факултет, двама от които твърдят, че са разбрали, че са членове в последния момент.

Част от преподавателите намират клипа за сексистки и се разграничават от него, като припомнят, че факултетът няма власт над телевизията.

В същото време обаче студентите по журналистика не могат да използват студиото на "Алма Матер“, защото телевизията е отделно звено в администрацията на университета.