Онкологичната болница в София се сдоби с ново поколение лазер за лечение

Устройството е дарение от Кувейт в знак на благодарност за сътрудничество

29.10.2018 | 19:27 Редактор: Ралица Братанова
Онкологичната болница в София се сдоби с ново поколение лазер за лечение

Пациенти с уголемена простата, които не могат да се подложат на кръвна операция заради тежки съпътстващи заболявания, вече ще могат да получат лечение и у нас. Това става възможно благодарение на нов високотехнологичен лазер, дарение от Кувейт на Университетската болница за лечение на онкологични заболявания. 

Проблемите с уголемената простата спохождат всеки втори българин над 50 години. Много от пациентите не могат да се подложат на операция, заради напреднала възраст или опасност от усложнения в резултат на тежки придружаващи заболявания. Операцията с новия лазер в Онкологията обаче е възможна - бързо и безкръвно.

"Ползата е, че изключително бързо се възстановява човек. Няма кръвозагуба, операцията е изцяло ендоскопска", сподели д-р Стефан Константинов.

До дни екип от родни медици заминава на обучение, за да може след това апаратурата да се използва рутинно. Утре предстои втората у нас подобна интервенция – ще бъде помогнато на 80-годишен пациент, прекарал инсулт, чийто постоянен спътник е катетърът. 

Към момента обаче не се знае колко ще струва лечението, нито дали и каква част от него ще бъде поето от Здравната каса. От болницата все пак са категорични - имат възможност да приемат поне по 5 пациенти на ден, или най-малко 800 на година. 

Оказва се, че дарението не е случайно и е в знак на благодарност в резултат на дългогодишно сътрудничество между България и Кувейт.