Спецпрокуратурата в ДАБЧ - разследват за подкупи и фалшиви документи

По непотвърдена информация е задържан шефът на Агенцията Петър Харалампиев и още 20 души

29.10.2018 | 13:00 Редактор: Иван Берберов
Спецпрокуратурата в ДАБЧ - разследват за подкупи и фалшиви документи

Спецпрокуратурата с акция в Държавната агенция за българите в чужбина(ДАБЧ). В няколко града в страната са арестувани 20 души за вземане на подкупи, фалшиви документи и длъжностни престъпления. Сред тях по непотвърдена все още информация е и шефът на Агенцията - Петър Харалампиев.

Акцията се провежда в София, Плевен и Кюстендил. От офисите на Агенцията за българите в чужбина се изнасят редица документи и постоянно влизат и излизат специалисти, предаде Гергана Венкова.  

Подозренията са, че Агенцията е издавала неправомерно документи за българско гражданство на етнически българи от Македония, Турция, Украйна.

От ВМРО излязоха със специална позиция. Партията на Красимир Каракачанов напълно подкрепя акцията на спецпрокуратурата. Те уточняват още, че всеки провинил се трябва да понесе наказанието си и ясно се разграничиха от Харалампиев.

Името на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев нашумя в края на миналата година, след като в социалните мрежи се появи негова снимка с нацистка тениска. 

Върху нея имаше надпис "Вермахт" на немски език - така се наричат въоръжените сили на нацистка Германия по времето на Адолф Хитлер. Тогава Харалампиев обясни, че става дума за песен на американската група Орегон, озаглавена "Вермахт - Бирмахт". 

Харалампиев оглавява Държавната агенция за българите в чужбина по препоръката на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Агенцията е на пряко подчинение на вицепремиера Валери Симеонов. 

Преди да стане председател на Агенцията за българите в чужбина, Харалампиев е заместник-областен управител на София. Бил е изпълнителен директор и член на Управителния съвет на фондация "Българе". 

Харалампиев е известен още и като един от организаторите на концертите на Лепа Брена и Цеца Величкович у нас. При една от визитите на Лепа Брена в София, той лично да я води в Министерския съвет на среща с министър-председателя Бойко Борисов.