Санкциите срещу държавите са прът в развитието им, категоричен е Борисов

Те пречат на конкурентоспособността на бизнеса, смята премиерът

20.10.2018 | 12:33 Редактор: Василена Василева
Санкциите срещу държавите са прът в развитието им, категоричен е Борисов

Ако приемем, че свободният пазар и конкурентоспособността са движещите сили на един успешен бизнес и сътрудничество, санкциите са точно прът в колелата, който спира и променя конкурентоспособността на бизнеса и страните, където има такива. Това каза премиерът Бойко Борисов на откриването на Четвъртата среща на местните лидери на страните от Инициативата "16+1" в Националния дворец на културата.

Форумът е под мотото "Глобално мислене, действия на местно ниво". По думите на министър-председателя по време на срещата в Брюксел на ЕС с Азия са били очертани огромните възможности, които има пазарът, но в същото време са налице условията на санкции - на САЩ към Китай и към Русия, както и от страна на ЕС към Русия. Поради това на вчерашната среща в Брюксел наред с оптимизма е имало и много песимизъм, добави Борисов.

Според премиера Борисов излизането на САЩ от споразумението за климатичните промени също не е еднозначен акт и природата всеки ден напомня, че промените в климата са факт. Това, което е днес - наводнения, суши, земетресения, цунамита, и това е също една причина за миграционната вълна, която върви в света, допълни Бойко Борисов. Затова той е категоричен, че целият свят трябва да положи огромни усилия.

Министър-председателят изтъкна, че цифровизацията, която вече е факт, води след себе си необходимостта от съответната киберзащита и борба срещу киберпрестъпленията. Борисов разказа, че два дни в Брюксел бил в една група с китайския премиер и с канцлера Меркел, което е дало възможност да разговарят по всичките тези теми.

Бойко Борисов посочи, че 30 града от български и китайски общини са побратимени. Според него това е похвално, защото когато междуправителствените отношения са добри, инвестиционните намерения се реализират по-лесно, тъй като те пряко зависят от местната власт.

"Живеем в много тревожен свят. Напрежението витаеше в Брюксел", добави Борисов и информира, че всички участници от Европа и Азия желаят да постигнат добри резултати в бъдеще. Затова обаче, според Борисов, предстои много работа. Той изтъкна, че трябва да се спазват върховенството на закона и свободата на медиите.

По-рано Бойко Борисов се е срещнал със заместник-председателя на Постоянния комитет на общокитайското събрание на народните представители Цао Дзиенмин в рамките на форума.

Министър-председателят е изразил увереност, че срещата на местните лидери ще допринесе за задълбочаването на двустранните отношения между България и Китай. 

"Във форума ще участват представители на всички български области, както и голям брой общини. Надявам се те да установят контакти и да реализират сътрудничество по конкретни проекти", е казал премиерът Борисов. Той е акцентирал върху желанието на България за разширяване на всестранното приятелско партньорство с Китай, чрез задълбочаване на политическите и икономическите контакти, и е подчертал, че през 2019 г. България и Китай ще отбележат 70-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR