Премиерът: Етническа ескалация в Русе няма да има!

Борисов трябваше да обясни пред депутатите какво точно продължава да върши министър Лиляна Павлова

12.10.2018 | 13:10 Редактор: Иван Берберов
Премиерът: Етническа ескалация в Русе няма да има!

Премиерът Бойко Борисов не очаква ескалация на етническото напрежение в Русе. Това заяви самият той в пленарната зала, където дойде за парламентарния контрол.

Премиерът заяви след въпрос от репортера на Bulgaria ON AIR Гергана Венкова, че органите на властта са взели всички нужни мерки, за да няма ескалация на напрежението. 

Участието на премиера в парламантарния контрол бе свързано и с въпроса от опозицията "какви са функционалните задължения на министъра на Българското европредседателство Лиляна Павлова към момента".

Той отговори, че България все още има ангажименти по организация на събития. Антон Кутев от БСП отбеляза, че дори Австрия, която пое еврощафетата след нас, няма подобно министерство. 

Според него всичко, за което отговаря Лиляна Павлова, може да се върши от външния министър. А парите, които се отпускат за това министерство, може да отидат за други цели, като допълнителен бюджет за хората с увреждания, предложи още Кутев. 

Премиерът заяви, че майките на деца с увреждания имат право на протест. Но припомни, че за следващия бюджет са отпуснати вече 150 милиона лева.

Междувременно Калин Димитров Василев е новият депутат от ГЕРБ, който положи клетва днес.

Василев зае мястото на Николай Нанков, след като той хвърли оставка като министър на регионалното развитие заради тежката катастрофа край Своге, която отне живота на 20 души. Нанков се върна за кратко на депутатската си банка.

В сряда обаче премиерът Бойко Борисов отново го върна в строителното министерство само че като заместник на Петя Аврамова, която оглави МРРБ.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR