България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Имал ли е Северин съучастници? Ще го върнат ли у нас? Допусна ли МВР грешки?

Журналистите Димитър Илиев и Силвия Великова коментират темата в "България сутрин"

12.10.2018 | 09:42 Редактор: Ралица Братанова
Имал ли е Северин съучастници? Ще го върнат ли у нас? Допусна ли МВР грешки?

Допусна ли МВР грешки при разследването на убийството на Виктория Маринова? Ще продължат ли разследващите по следи на евентуалните съучастници? И ще има ли пренареждане на бързо наредената криминална мозайка?

Журналистите Димитър Илиев и Силвия Великова коментират темата в "България сутрин"

"Разследването е вървяло в някаква посока, независимо от всякакви контексти, в които беше вкарвано това убийство. Едва ли социалното напрежение е било катализатор за разследващите", сподели пред Bulgaria ON AIR  журналистът Димитър Илиев.

Българските власти трябва да отговорят на запитване на германската прокуратура дали затворите у нас отговарят на минималните европейски стандарти, за да бъде Северин екстрадиран.

"Това е рутинна процедура, която немските и холандските власти винаги искат. Досега няма отказ на основание лоши условия, поне за човек, който предстои да бъде съден. Има откази за хора, които вече са осъдени и трябва да бъдат прехвърлени, за да си изтърпят наказанието", обясни в студиото на "България сутрин" журналистката Силвия Великова.

Според нея, ако беше убита, която и да е русенка и тя не беше журналистка, нямаше да има съвещания, изявления на премиера и нямаше да бъде командирован вътрешният министър Младен Маринов.

"Това означава, че ако тези хора не се появят там, другите няма да си свършат работата ли? Има голямо недоверие към държавните институции и към тяхната работа" допълни журналистът Димитър Илиев.

Силвия Великова коментира, че максималната присъда, която може да получи Северин за това престъпление е доживотен затвор. Ако той признае вината си обаче, то ще бъде редуцирано до 30 години.

Гледайте видеото.