Мюсюлмани направиха митинг пред съда в Пазарджик

Днес започна дело срещу 13 души, проповядвали радикален ислям.

18.09.2012 | 12:46
Мюсюлмани направиха митинг пред съда в Пазарджик

Стотици мюсюлмани от Пазарджик, Сърница и района на Родопите са пред сградата на Окръжния съд в Пазарджик, където днес започна делото за радикален ислям срещу 13 членове на нерегистрираната организация "Ал-Уакф ал-ислями".
По делото предстои да бъдат призовани и разпитани 30 свидетели, подсъдимите и 10 вещи лица.

Саид Мутлу е обвинен, че е ръководил нерегистрирана според закона организация, която си е поставила за цел проповядване на антидемократична идеология и омраза на религиозна основа.

Сред обвиненията на другия подсъдим - Абдуллах Салих, е и това, че е проповядвал във Велинград и Пазарджик омраза и отричане на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма. Срещу Ахмед Ахмед са повдигнати същите обвинения, но проповедите му са били в градовете Пловдив и Пазарджик. Останалите 10 подсъдими са обвинени, че са членували в нерегистрираната според българските закони организация.

Максимално предвиденото наказанието за подобни обвинения е до 5 години лишаване от свобода.

С националния трибагреник в ръка и знамето на Европейския съюз присъстващите на митинга се обявиха в защита на подсъдимите. Според близките и поддръжниците на обвинените не става дума за радикален, а за най-обикновен, традиционен ислям.

Между събралото се множество и съдебната охрана възникна сериозен конфликт, уточнява "Фокус", Причината за това е желанието на всички около 300 души да влязат в съдебната зала. От тях са допуснати само около 50 души, тъй като няма място за повече.

Според адвокат Хари Хараламбиев, който е защитник на шестима от подсъдимите, обвиненията са пресилени. Той уточни, че високият обществен интерес може да повлияе на хода му.